IJburg Schoon

Op deze pagina houden we je op de hoogte van ons project IJburg Schoon. Volg en like hier de Facebookpagina van IJburg Schoon.
Sinds november 2016 is een groeiende groep IJburgers bezig met het weghalen en tegengaan van zwerfvuil. Lees hieronder de ontwikkeling van haar project (van heden naar verleden). We zijn altijd op zoek naar mensen die ook mee willen doen! Geef je op als deelnemer: Project IJburg Schoon.

De grote schoonmaak

De grote schoonmaakactie!

Op zaterdag 14 augustus van 10:00 tot 17:00 gaan we weer opruimen om plastic soep te voorkomen! We starten bij de Hema op het Joris Ivensplein. Je kan ook later op een andere plek starten. Hoe werkt het? Samen met Plastic Whale organiseert HEMA een grote schoonmaak. Haal gratis de speciale (gerecyclede) afvalzak op bij jouw HEMA winkel en ga aan de slag met afval verzamelen bij bijv. jouw lokale speeltuin of park. Deel vervolgens jouw leukste opruimmomenten onder deze post en maak kans op mooie prijzen. Lees meer over deze actie op www.hema.nl/samenschoonTijdens de grote schoonmaak zal er een…

Lees meer
plastic soep begint op onze stoep

Campagne: IJ-meer schoon ‘Plastic soep begint op onze stoep’

IJburg leeft samen met water. Dat maakt IJburg een kwetsbare plek voor watervervuiling. Zeker de harde wind in combinatie met afval naast de containers en de grote hoeveelheid bouwafval zorgt ervoor dat er vanuit IJburg veel afval het water (en vooral het IJ-meer) in waait. We willen graag aandacht voor het IJ-meer, de vogels en de vissen daar. Ons streven is dat deze kwetsbare plek een andere behandeling krijgt rondom het tegengaan van zwerfafval. Het IJ-meer en alle vogels en vissen verdienen bescherming. Daarom komt IJburg schoon met deze campagne. Toelichting De aanpak zal zich richten op: communiceren/ informeren,faciliteren en…

Lees meer
Afval vissen

Zaterdag 17 april: afval vissen uit het water

Zaterdag 17 april vanaf 14.00 uur gaan we weer samen afval vissen uit het water van IJburg. De zeilschool gaat met meerdere boten en met een vlot met de afval-etende Zuiderzee vis het water op. Wil je ook mee? Meld je dan snel aan via zeilschool.nl/cleanup-day Je kunt gratis meevaren. Wanneer je zelf een boot hebt kun je je ook aanmelden als schipper om mee te doen. Tot de 17de! Doe ook mee!

Lees meer
Jolina, Jurriaan, Marijn, leerlingen ALASCA

Schoonmaakactie leerlingen ALASCA

Nieuwsbericht Geschreven door: Abdullah, Jurriaan, Jolina en Marijn leerlingen van het ALASCSA IJburg SchoonIJburg is een mooi en nieuw eiland maar eigenlijk ligt er best veel vuil wij willen dat ijburg weer net zo mooi wordt als toen het gebouwd werd op 21 november 2002. Wij willen niet alleen de straten schoon houden omdat het dan mooier is zo is het ook een beter leefgebied voor dieren. IJburg Schoon is een organisatie die helpt IJburg schoon te maken. Wij helpen daar graag aan mee.  Wie zijn wij?Wij zijn Jurriaan, Jolina, Marijn en Abdullah en wij zitten in de eerste van…

Lees meer
Poster leerlingen ALASCA

20 maart schoonmaakactie bij AFC IJburg

Zaterdag 20 maart is het de landelijke opschoondag. AFC IJburg, leerlingen van ALASCA en IJburg Schoon gaan samen aan de slag om de omgeving rond de velden schoon te maken. We verzamelen om 10.30 uur op de parkeerplaats bij AFC IJburg. Daar kun je ook afvalgrijpers en afval ringen lenen. Kom je ook helpen? Samen hebben we het zo schoon! Hopelijk tot zaterdag!

Lees meer

Nieuwjaarsborrel 2020

En opruimen met de Zuiderzeevisbij Lolaland 5 januari 2020: Nieuwjaarsborrel bij Lolaland samen met de Zuiderzeevis! Foto: Natuurlijk IJburg Een dertigtal IJburgers besloot om samen het strand op te ruimen en lekker met elkaar te proosten op het nieuwe jaar.

Lees meer

World Cleanup Day met afval-etende vis

Presentatie van de afval-etende vis van IJburg… De afval-etende vis van IJburg is gepresenteerd opWorld Cleanup Day! Stadsdeelvoorzitter Maarten Poorter mocht de eerste zak afval in de bek van de vis gooien. Daarna ging Zeilschool IJburg met de vis en met boten het water op om IJburg flink schoon te maken! Wil je dat de vis een keer bij jou langs komt? Laat het ons weten! Lees hier meer.

Lees meer

De Afval-etende Zuiderzee-Vis van IJburg

Crowdfunding campagne Geld voor de vis is binnen, maar de crowdfunding liep nog iets langer door om ook geld in te zamelen voor een activiteitsprogramma rond de vis. Crowdfunding Campagnesuccesvol afgesloten! Breeze Amsterdam zal de vis gaan hosten op hun terras voordat onze Zuiderzee-Vis afval zal gaan eten.21 september zal de vis officieel worden geïntroduceerd en de wijk ingaan. Dit momentum aan de haven zal een feestelijke tintje krijgen, inclusief een loterij. 

Lees meer

IJburg schoon borden zijn geplaatst

Op strategische plekken in IJburg. Zoek de borden maar eens op IJburg… Check de Facebook pagina van IJburg schoon!https://www.facebook.com/groups/1719971701666970/permalink/2209364452727690/

Lees meer

Er komt een vis naar IJburg

Een afval-etende vis. Onze wijk IJburg aan de oude Zuiderzee heeft veel last van zwerfafval dat makkelijk het water inwaait. Daarom willen we een iconische vis bouwen, die op land en water in de wijk te zien zal zijn en zwerfafval gaat verzamelen. De ‘Zuiderzee-Vis van IJburg’ wordt een opvallend positief symbool met een duidelijke boodschap: geen afval op straat! Wil je Friend, Fan of Sponsor van de unieke Zuiderzee-Vis van IJburg worden? Kijk dan op voorjebuurt.nl/afvaletendevis voor meer informatie en steun ons project.  Dank alvast namens alle enthousiaste IJburgers die samen de wijk schoon willen houden!

Lees meer

Honden maken IJburg schoon

Honden in de strijd tegen zwerfafval. Leuk artikel op Oost Online over honden en hun baasjes die meehelpen in de strijd tegen zwerfafval. ‘Steeds meer IJburgers maken zich zorgen over het op allerlei plekken opduikende zwerfafval. Onder hen ook hondeneigenaars. Op 23 maart gingen ze samen met hun huisdier in het Diemerpark aan de slag om de troep op te ruimen. Op allerlei plekken waren ze te zien: honden die plastic flesjes, blikjes en ander afval bij hun baasjes brachten…Lees dit artikel verder op Oost-Online…

Lees meer

13 december 2019: IJburg Schoon, iedereen doet mee!

21 september 2019: De afval-etende vis van IJburg is gepresenteerd op World Cleanup Day! Stadsdeelvoorzitter Maarten Poorter mocht de eerste zak afval in de bek van de vis gooien. Daarna ging Zeilschool IJburg met de vis en met boten het water op om IJburg flink schoon te maken! Wil je dat de vis een keer bij jou langs komt? Laat het ons weten! natuurlijkijburg@gmail.com

10 juli 2019: Boter bij de ‘Afvaletende Zuiderzee-Vis van IJburg’

De crowdfunding campagne om de afvaletende vis van IJburg te bouwen is een groot succes, Met nog twee weken campagnetijd te gaan was al 100% van het benodigde geld binnengehaald. Het is heel mooi te zien dat zowel bewoners, bouwers en bedrijven duiten in het zakje hebben gedaan en nog steeds willen doen. Daarbij hebben we tot op heden alleen maar positieve reacties gekregen over de plannen met de vis.
 
Er kan nog tot 19 juli worden gedoneerd: hoe meer geld we binnen halen, hoe meer de vis op IJburg kan worden ingezet om zwerfafval te verzamelen en mensen te motiveren zelf straatafval tegen te gaan. Het geld dat we werven wordt namelijk ook ingezet voor de inzet van de vis op verschillende locaties in de wijk. Voor een donatie van 5,- zien we je als Fan. Geef je 25,- dan mag je meedoen aan de loterij waar ook een overnachting voor 2 personen incl ontbijt in het nieuwe hotel Breeze zal worden verloot.
 
Breeze Amsterdam zal de vis gaan hosten op hun terras voordat onze Zuiderzee-Vis afval zal gaan eten. Medio september zal de vis officieel worden geïntroduceerd en de wijk ingaan. Dit momentum aan de haven zal een feestelijke tintje krijgen, inclusief de genoemde loterij. Tegen die tijd zullen we datum, tijd en programma communiceren.

14 juni 2019: De borden van IJburg Schoon zijn geplaatst! Kijk hier op de facebookpagina van IJburg Schoon hoe mooi dat eruit ziet.

5 juni 2019: Er komt een vis naar IJburg.

Er komt een vis naar Een afvaletende vis om precies te zijn. Om onze mooie buurt schoon te houden & iedereen hiervoor te motiveren. Help je mee onze eigen Zuiderzeevis mogelijk te maken?

28 maart 2019: Honden maken IJburg schoon; leuk artikel op Oost-online.

14 december 2018:

Bekendmaking van de winnende ontwerpen voor de straatborden tegen zwerfafval. Dit is het winnende ontwerp dat ook groot op het Steigerdoek staat bij de Heerma-brug als je IJburg op gaat. De andere winnende ontwerpen ga je in de openbare ruimte op straat tegenkomen.

7 december 2018: De laatste dag dat je nog kan stemmen op de ontwerpen voor de straatborden tegen zwerfafval!

10 oktober 2018; IJburgse scholen rapen het afvalprobleem op!

Eerder dit jaar hebben de werkgroep ‘IJburg Schoon’ en het IJburg College de handen ineen geslagen om onze wijk schoner te krijgen. Als resultaat daarvan kunnen we vandaag – op de 10e Dag van de Duurzaamheid – aankondigen dat het merendeel van de scholen op IJburg aan de slag zal gaan met de afvalproblematiek!

Begin dit schooljaar is het IJburg College gestart met een project rondom circulariteit. Hierbij verdiepen leerlingen van verschillende schooljaren zich in de afvalproblematiek en werken ze aan duurzame oplossingen. Wat de scholieren hebben ontdekt en geleerd zal na de herfstvakantie in gastlessen worden overgedragen aan leerlingen van de meeste basisscholen op IJburg.

De gastlessen worden afgesloten met de vraag hoe een straatbord eruit ziet om mensen op de juiste manier met afval om te laten gaan. Het einde van de les is namelijk het begin van een ontwerpwedstrijd tussen de IJburgse basisscholen. Bedoeld om alle bewoners van IJburg te motiveren hun wijk schoon te houden. De gemeente ondersteunt het project, onder meer door de borden met de creatieve uitingen te plaatsen.

Alle IJburgers kunnen in november op www.halloijburg.nl stemmen op hun favoriete design voor een straatbord. En op een plattegrond aangeven waar in de wijk zij vinden dat een straatbord nodig is tegen zwerfafval.

Het feit dat de basisscholen bijna allemaal enthousiast hebben gereageerd en de moeite nemen om de gastlessen in te passen in hun lopende curriculum, is een teken dat het onderwerp leeft. Nu gaan we het ook zichtbaar maken in onze mooie wijk. We houden je op de hoogte!

 
17 juli 2018
Op uitnodiging van Frans van Vliet hield Lieneke Koornstra tijdens de vergadering plaats van de stadsdeelcommissie een pitch om de aanpak van het zwerfafval een plek te geven in de Gebiedsagenda 2019 tot en met 2022.

10 juli 2018 Bespreking op het IJburg College met vertegenwoordigers van diverse IJburgse scholen, de Gemeente Amsterdam en onze werkgroep IJburg Schoon. Ook Dirk Groot, zwerfinitiator, was hierbij present. Het gesprek vormde een goede basis om de afvalproblematiek op IJburg vast te pakken met jongeren in de hoofdrol.

29 juni 2018: De samenwerking met het onderwijsveld is gestart. Het plan dat is ontwikkeld bevat twee onderdelen:
1. gastlessen over afvalproblematiek
2. een designwedstrijd voor straatborden tegen afval.

De projectgroep is in gesprek met de Centrale Gemeente en IJburg College 1 & 2.  In juli wordt het gesprek aangegaan met de basisscholen op IJburg.

De IJburgse Colleges staan zeer positief tegenover het plan en zullen hierin participeren, evenals de Centrale Gemeente.

24 maart 2018: Voor de Landelijke Opschoondag riepen we IJburgers op om vooral de eigen omgeving schoon te maken. Samen houden we IJburg schoon. Kees Lakerveld (Vrienden van de Diemerpark) zagen we bezig op zijn favoriete stek, met de vuilgrijper en al:

21 februari 2018: Op uitnodiging van de VVD werkte IJburg Schoon mee aan de promotie van hun verkiezingsbelofte voor een schone stad. Marinus en Lieneke lieten zich interviewen voor het promofilmpje.
 

20 februari 2018: Bespreking van Lieneke Koornstra, Marinus Knulst en Riny de Jonge met Rick Vermin (Dagelijks bestuurder Stadsdeel Oost met onder andere Afval in zijn portefeuille) en Joost Höveler (beleidsmedewerker) waarbij de handtekeningen zijn aangeboden van een dertigtal bewoners van Blok 34 aangaande de hotspot op IJburglaan/Lumièrestraat. De volgende onderwerpen passeerden de revue:

 1. Vervanging aftandse afvalcontainers hoek IJburglaan/Lumièrestraat
 2. Containers voor kartonnage en plastic op meer plekken dan momenteel
 3. Aanpak zwerfvuil rotsblokken watergrens
 4. Ondersteuning gemeente bij gezamenlijke schoonmaakacties
 5. Verstrekking afvalgrijpers en ringen ten behoeve van particuliere initiatieven
 6. Ontmoedigingsbeleid ter zake ‘eendjes voeren’ daar de enorme overdaad aan voedselresten ratten aantrekt, agressiviteit onder de eenden veroorzaakt en de waterbodem verziekt

 

14 februari 2018: Bijeenkomst Projectgroep IJburg Schoon, ingezet wordt op een 4-sporenbeleid:

 1. Project zwerfafval op scholen
 2. Werven adoptanten om een bepaald stuk straat schoon te houden
 3. Publiciteit genereren
 4. Druk uitoefenen richting gemeente

12 januari 2018: Er een belangrijk besluit gevallen: Het Projectplan IJburg Schoon wordt opgenomen in het Gebiedsplan 2018 IJburg & Zeeburgereiland!

1 december 2017: Bijeenkomst Projectgroep IJburg Schoon, leden: Jerry van den Broek, Jeske Rutgers, Lieneke Koornstra, Marinus Knulst, Michel Vogler, Nico Moen & (namens de gemeente) Riny de Jonge (senior adviseur beleidsrealisatie).

Aan de orde komen:

 • Betrekken van scholen, programma-aanbod
 • Afval naast containers is ook zwerfafval
 • Afkomst zwerfafval
 • Onderzoek motivatie: mensen hebben verschillende redenen om zwerfafval aan te pakken • Overige, waaronder hondenpoep, afvalscheiding, verstrekking vuilgrijpers en ringen door gemeente

15 november 2017: 53 mensen hebben er ‘ja’ tegen gezegd om het Projectplan IJburg Schoon op te nemen in het Gebiedsplan 2018 ter verbetering van Amsterdam. Er zijn nul tegenstemmers. Van alle ingediende projectplannen voor IJburg & Zeeburg heeft dit projectplan de meeste stemmen binnengehaald. Het item leeft bij veel mensen op IJburg!

5 oktober 2017: Organisatie Brainstormavond door Lieneke Koornstra en Marinus Knulst met IJburgse bewoners over aanpak zwerfafval en containerlocaties/hotspots. Een opkomst van vijf personen leverde een groot aantal suggesties op:

 • Adoptanten werven om één of twee keer per week een stukje van hun straat zwerfafvalvrij te maken (vuilgrijpers en vuilzakhouders te verstrekken door de gemeente)
  • Per huizenblok minimaal twee en maximaal drie mensen vragen om het sleuteltje te beheren van de containers waarbij dit huizenblok is ingedeeld (hiermee zijn deze mensen tevens containeradoptant)
  • Per huizenblok groenploegen werven, zodat de straten gezelliger worden, zoals inmiddels de Lumièrestraat
  • Een vuilstortplaats op IJburg
  • Op ludieke manier zichtbaar maken wat we niet willen, bijvoorbeeld met stickers op de containers, affiches (à la Loesje), vlaggetjes in hondendrollen
  • Wedstrijden onder kinderen wie de meeste plastic flesjes inzamelt, of blikjes, met een leuke beloning
  • Samenwerking zoeken met andere organisaties, zoals Foudation Plastic Soup, na inventarisatie welke organisaties er inmiddels zijn
  • Contact zoeken met hondenbezitters die andere hondenbezitters wel willen aanpreken op wat we niet willen, bijvoorbeeld dat de drollen van de trouwe viervoeters in een zakje worden gedaan dat vervolgens bij een boom of in de struiken wordt gemikt
  • Gemeente vragen depodogs (speciale bakken voor hondenpoep met opruimzakjes) te plaatsen
  • Containers en prullenbakken aantrekkelijker maken om de rommel in te gooien (blikvangers bij wandelpromenade, bij basisscholen in de vorm van een beest)
  • Duidelijkheid scheppen over wat in welke container moet (kleuraanduiding, stickers aanbrengen met korte beschrijving wat er in de betreffende container moet)
  • Duidelijkheid scheppen over tussen welke tijden precies grof vuil kan worden aangeboden
  • Meer containers voor plastic en papier
  • Ingangen vinden bij scholen om deze te betrekken

16 september 2017: Deelname IJburg Schoon aan Keep it Clean Day met een opkomst van zo’n 10 goede helpers, met medewerking van café restaurant NAP (waar de materialen mochten worden neergezet) en de gemeente (die materialen en lunchpakketten verstrekte)

12 september 2017: Het Project IJburg Schoon past uitstekend binnen de doelstelling van Stichting Natuurlijk IJburg, namelijk werken aan een groen, sociaal en duurzaam IJburg. Verdere samenwerking is een feit.

6 september 2017: In directe samenwerking met Marinus Knulst van Natuurlijk IJburg, dient Lieneke Koornstra het Project IJburg Schoon in voor het Gebiedsplan 2018 ter verbetering van de stad Amsterdam:

https://halloijburg.nl/project/3689/ijburg-schoon

18 augustus 2017: Publicatie met oproep voor meer afvalcontainers en meer ophaaldagen in IJburgerNieuws.

https://paper.ijburgernieuws.nl/open/e8b75bb6?frommail#p5

7 juli 2017: De leden van de Raadscommissie Infrastructuur en Duurzaamheid worden door Lieneke Koornstra geattendeerd op het probleem van het zwerfafval en de hotspots op IJburg; door zowel de Partij voor de Dieren als de VVD is hierop positief gereageerd.

24 juni 2017: Organisatie Plaatselijke Opschoondag door IJburg Schoon waarbij drie mensen aan de gang gingen met de vuilgrijper.

 

20 mei 2017: Organisatie Plaatselijke Opschoondag door IJburg Schoon waarbij twee personen de handen uit de mouwen hebben gestoken

25 maart 2017: Deelname IJburg Schoon aan de Landelijke Opschoondag met een opkomst van zo’n 25 goede helpers, met medewerking van NAP (waar de materialen mochten worden neergezet) en de Gemeente (die materialen en lunchpakketten verstrekte)

17 maart 2017: Publicatie over het initiatief IJburg Schoon in IJburgerNieuws!

https://www.ijburgernieuws.nl/nieuws/algemeen/73467/-soms-vul-ik-drie-dagen-later-op-dezelfde-plek-weer-een-halve-zak-

27 februari 2017: Eerste gesprek met medewerker gemeente over organisatie gezamenlijke opruimacties, waarvan de eerste zal plaatsvinden tijdens de Landelijke Opschoondag op 25 maart

18 februari 2017: Lieneke Koornstra start het initiatief IJburg Schoon. Op Facebook start ze een groep, op Hallo IJburg een project:

https://www.facebook.com/groups/1719971701666970/

https://halloijburg.nl/project/2606/ijburg-schoon

16 februari 2017: Op een bijeenkomst van IJburg Droomt IJburg Doet introduceert Lieneke Koornstra haar initiatief om IJburg schoon te krijgen van zwerfvuil.

 

11 februari 2017: Van de zijde van de VVD is er respons gekomen op het schrijven van Lieneke Koornstra aan de Amsterdamse gemeentepolitiek. Samen met vier leden van deze partij maakt ze een rondje op het noordelijk gedeelte van het Haveneiland, waarbij er maar liefst zeven zakken met zwerfafval worden gevuld.

 

24 november 2016: Lieneke Koornstra schrijft alle Amsterdamse politieke partijen aan om de aandacht te vestigen op het vele zwerfvuil op IJburg

11 november 2016: Haar irritatie over het vele zwerfafval op IJburg zet Lieneke Koornsta om in verbazing en ze besluit ook iets aan het probleem te doen te doen. Gewapend met een vuilgrijper en enkele vuilniszakken slaat zij aan het opruimen.

Deel dit bericht of deze pagina...