IJburg Creatief

Samen zorgen we voor meer kunst in de openbare ruimte!

Om zich sterk te maken voor meer kunst in de openbare ruimte van IJburg, heeft een groepje actieve bewoners zich verenigd in Kunst op IJburg. Doel is om de Amsterdamse traditie van kunst in de openbare ruimte samen met anderen opnieuw tot leven te wekken. Doel is ook om in de komende tien jaar tien kunstwerken te realiseren.

Kunst op IJburg maakt deel uit van de stichting Natuurlijk IJburg. Leden: Dorothé Boellaard, Marian Fournier, Nels van Malsen, Marina de Vries, Janneke Ypma.

Wie meer wil weten: stuur een mailtje naar kunstopijburg@gmail.com.

Volg en like hier onze facebookpagina https://www.facebook.com/KunstopIJburg

8 mei 2022 | SAVE THE DATE: ATELIERROUTE IJBURG

Op zaterdag 21 en zondag 22 mei vindt de Atelierroute IJburg plaats. Talrijke kunstenaars openen dan de deuren van hun atelier. Startpunt: Factor IJ, Pampuslaan 11, Amsterdam. Meer info: www.atelierrouteijburg.nl.

15 december 2021 | NIEUWS: MUURKUNSTWERK VOOR SET IJBURG

Muurkunstwerk Jan van der Ploeg voor SET IJburg (foto: Jan van der Ploeg)

Muurkunstwerk Jan van der Ploeg zet bijzondere woongemeenschap in het zonnetje

Tijdens de eerste coronalockdown vatte de internationaal bekende kunstenaar Jan van der Ploeg het plan op om met zijn kunst meer kleur te brengen in het leven van de bewoners van SET IJburg. In deze bijzondere woongemeenschap leven 180 jonge statushouders en jongeren tijdelijk samen. Het muurkunstwerk is zorgvuldig afgestemd op de architectuur van het gebouw en is tot stand gekomen in samenspraak met zowel het hostingteam van SET als met de bewonerscommissie Kunst op IJburg. Het kleurpatroon is ontwikkeld in samenspraak met de bewoners van SET en doet recht aan de diversiteit en de uiteenlopende windstreken waarvandaan de bewoners afkomstig zijn.

“Het werk van Jan van der Ploeg is een lichtpuntje in deze tweede coronawinter. Wij zijn heel blij dat SET IJburg nu naast onze ‘community gardens’ ook een optimistisch kunstwerk heeft gekregen.” Mireille de Ruiter, namens het hostingteam van SET IJburg

Het project is financieel gesteund door Stadsdeel Oost en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

26 oktober 2019 | Nieuws: presentatie Kunst op IJburg tijdens 24h Oost bij Lolaland

Tijdens 24h Oost bij Lolaland, op 26 oktober 2019, konden bewoners op een plattegrond plekken markeren waar ze graag kunstwerken zouden zien: van een fontein in de Polygoongracht en een ronddraaiend beeld in het Diemerpark tot een hond in het Theo van Goghpark. (foto: Marina de Vries)

27 november 2020 | Nieuws: nieuw kunstcentrum Factor IJ aan de Pampuslaan:

Heupwiegende Hula danseressen van Casper Braat
Heupwiegende Hula danseressen van kunstenaar Casper Braat

IJburg krijgt er een tentoonstellingsruimte/kunstuitleen/designshop bij: Factor IJ heet dit nieuwe centrum, de opvolger van CBK Amsterdam Oost. De eerste tentoonstelling, met onder meer 1.000 heupwiegende Hula danseressen van kunstenaar Casper Braat, opent naar verwachting 15 januari. Adres is Pampuslaan 11, meer info: http://www.factor-ij.amsterdam of https://www.cbkamsterdam.nl.

15 november 2020 | Nieuws van onze collega’s van de kunstcommisie Steigerpark:

Kunstwerk Steigerpark, links Jonas Wijtenburg, rechts Rob Sweere
Kunstwerk Steigerpark, links Jonas Wijtenburg, rechts Rob Sweere

Voor het Steigerpark op Steigereiland zijn in opdracht van Stadsdeel Oost en in overleg met de bewoners twee kunstwerken ontworpen. Tot en met vrijdag 20 november 2020 kunnen IJburgbewoners stemmen voor een van de twee kunstwerken van kunstenaars Rob Sweere en Jonas Wijtenburg. Stemmen kan via https://halloijburg.nl/steigerpark.

Deel dit bericht of deze pagina...