Stappenplan voor het vergroenen van IJburg

Adopteer een boomspiegel
De makkelijkste stap om je eigen omgeving te vergroenen is het adopteren van een boomspiegel (het rondje aarde rond een boom). 
Kijk eens of er een boomspiegel bij je in de buurt is? Dan kan je hem via de gratis adopteren, beplanten en onderhouden em omtoveren tot een boomtuintje.  https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/medebeheer/boomtuintje/  

Vraag een geveltuin aan
Ook het aanleggen van een geveltuin is heel makkelijk. Je vraagt hem gewoon aan bij de gemeente (gratis). De gemeente maakt een afspraak voor het aanleggen. Net als bij de boomspiegel moet je zelf voor de planten zorgen.  https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/medebeheer/geveltuin-aanvragen/ 

Groene gevels
De volgende stap kan het vergroenen van je gevel zijn. Meer informatie vind je hier:
https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/?productid={70FA1281-D6BE-44C1-B8F8-9418219BD5A8}

Groene daken
Een groendak is soms niet zichtbaar, maar desalniettemin een heel goede investering. Je huis blijft koeler in de zomer en warmer in de winter. Het is goed voor de biodiversiteit en waterberging. Liggen er steentjes op je dak? Dan kan er over het algemeen ook groen op. De combinatie met zonnepanelen kan ook. De zonnepanelen gaan beter presteren omdat ze koeler blijven in de zomer. Laat het wel door een expert aanleggen of begeleiden die hier ervaring mee heeft. Als je dak is ingepakt met groen, gaat de dakbedekking veel langer mee (minimaal 60 jaar), terwijl bitumen dakbedekking na zo’n 20 jaar vervangen moet worden. Dat levert een flinke besparing op! Meer informatie vind je hier: https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/?productid={70FA1281-D6BE-44C1-B8F8-9418219BD5A8}#case_%7B11F82F4C-8FD7-4C7C-AEF4-718E4F3CED61%7D Sedum op het dak van je huis zie je meestal niet maar dat is niet de enige plek waarop het kan; je kan ook het dak van je uitbouw of je schuur voorzien van sedum en dan is het uitzicht toch wel erg mooi! 

Kijk hier naar het leuke filmpje dat we maakten over groene daken op schuren.

Groensubsidie

Amsterdam biedt subsidiemogelijkheden wanneer je je gevel en/of dak wil vergroenen, je huis 5 jaar of ouder is en een minimale oppervlakte heeft van 30 m2. De oppervlakte mag ook een optelsom zijn van diverse daken. In het John Fernhouthof hebben de buren bijvoorbeeld met elkaar alle schuurdaken voorzien van sedum. Onder begeleiding van een professionele duurzame aannemer hebben ze dit als buurtproject zelf uitgevoerd. Dit scheelde aanzienlijk in de kosten en ze hebben elkaar nog beter leren kennen. 
https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/?productid=%7B70FA1281-D6BE-44C1-B8F8-9418219BD5A8%7D

Wil je meer informatie of iemand die je hierbij kan helpen? Neem contact op met natuurlijkijburg@gmail.com voor tips en advies. 

Deel dit bericht of deze pagina...