Energieke (IJ)burgers

Energieke (IJ)burgers zijn buren die meer willen met energie.

24 mei 2018: Samen naar een duurzame toekomst: samen met het IJburg College en Nuon organiseren we een bijzonder evenement waar we enorm trots op zijn. Clean2Antarctica komt langs, evenals het Nuon Solar Team en de leerlingen van het IJburg College laten hun eigen zonneboot te water. En opnieuw werken we samen met Energiebedrijf Nuon. Nuon heeft mee georganiseerd, en is sponsor van het Solar Team van de TU Delft en zorgt voor wat lekkers voor alle bezoekers. Iedereen is welkom. Klik hier voor meer details.

Kijk hier naar het leuke filmpje dat AT5 maakte over de tewaterlating en hier staat het filmpje dat IJburgTV maakte.

Maart 2018: Een nieuw project Duurzaam Comfort tekent zich af. Samen met bewoners, de gemeente, Nuon, installatie-bedrijf Feenstra, stichting!Woon, woningcorporaties, branche-organisatie Uneto-VNI willen we onderzoeken of stadswarmte-installaties beter kunnen worden afgesteld. Hierdoor wordt het comfort in de woning beter en kan het energieverbruik en dus de -kosten afnemen.

17 november 2017 organiseerden we samen met Nuon op Blijburg het tweede event voor Energieke (IJ)burgers. Daarmee lieten we zien dat in ieder blok op IJburg energieke IJburgers wonen die onze buurt verduurzamen. Het programma maakte deel uit van www.02025.nl dat Amsterdam in 7 jaar tijd op 100% duurzame energie brengt en het programma van de Nationale Energiecommissie voor een schone, veilige en eerlijke energiehuishouding voor Nederland in 2030.

Lees hier de Handout energiebesparen 2017 met tips van andere IJburgers over energiebesparing.

Groepjes Energiepostieve IJburgers

Sprekers waren Alexander van Ofwegen van Nuon Warmte en Nationaal Energiecommissaris Ruud Koornstra. (IJ)burgers bespraken welke duurzame maatregelen ze al nemen en welke ze nog willen nemen.

Kijk hier naar Koornstra in Nieuwsuur op 3 november 2017:

Op 28 januari 2017 vierde Natuurlijk IJburg het nieuwe jaar met de eerste duurzame inspiratietour over onze eilanden. Met ruim 70 gasten bezochten we vier duurzame plekken op IJburg om inspiratie op te doen over energie besparen. Ook duurzame energie, groendaken en duurzaam bouwen kwamen aan de orde.

We organiseerden deze tour in samenwerking met onze partner Nuon, de hofleverancier van warmte op IJburg, om samen mensen te inspireren duurzaam te leven. Lees hier het welkomstwoord van onze voorzitter Marinus Knulst; Welkomstwoord Duurzame Tour Marinus Knulst 28 januari.

Een paar reacties van deelnemers aan de tour: “Ik vond het vooral leuk om andere energieke ijburgers te ontmoeten.Vooral het huis op Steigereiland was leuk. Denk alleen dat er weinig nieuws was voor echt duurzame mensen. Wil het nu wel in onze VvE op de kaart gaan zetten.” “Ik zou wel eens in de Nuon centrale willen kijken. We zien dé centrale. We zien dé uitstoot.. maar mogen wel er ook een keertje in ?????” “De volgende keer wil ik graag alle huizen op IJburg zien die van de fossiele energie af zijn…” “Wij vonden het een boeiende middag. Goed georganiseerd. Wat je kunt bereiken door bewustwording! Prachtig.” “Ik vond het een leuke middag, alles was goed. Een mooie variatie van voorbeelden.”

En kijk hier naar het filmpje over de duurzame tour (filmpje: Linlin van Lonkhuyzen van Take5Media)

Fotoreportage duurzame tour 28 januari 2017 (foto’s: Martijn van den Dobbelsteen)

In de aanloop naar onze tour hielden we een enquête onder IJburgers. Daaruit bleek dat velen op zoek zijn naar tips om energie te besparen. Goed voor de portemonnee en het milieu. Lees hier het artikel in het IJburger Nieuws van eind oktober 2016 over de belangrijkste uitkomsten van deze enquête onder 100 IJburgers.

Diemer Centrale en IJburg logo-nuon

(foto Siebe Swart. De Nuon-centrale in Diemen en IJburg zijn buren)

Deel dit bericht of deze pagina...