maart 26, 2019 Door admin Uit

Kritische avond tegen de komst van de biomassacentrale

Uitnodiging van de organisatie en bewoners van IJburg en Diemen:

Nuon / Vattenfall wil in Diemen de grootste biomassa centrale van Nederland bouwen. In deze centrale worden vele vrachtwagens houtpallets per dag verbrand. Kom naar deze kritische avond in Lolaland (voormalige Blijburg) op IJburg:

Steeds meer bewoners en politici van Amsterdam, Diemen, Muiden en Weesp keren zich tegen de plannen van Nuon/Vattenfall om de grootste biomassacentrale van Nederland te bouwen in zeer dichtbevolkt gebied. Zowel de gemeenteraad van Diemen, de stadsraad van Muiden en de stadsdeelcommissie Amsterdam Oost verzetten zich, sinds deze week, unaniem tegen de komst van de biomassacentrale.

Niet alleen Diemen, maar ook Amsterdam en omstreken, zoals het bestaande IJburg en de nieuw te bouwen wijken IJburg 2, de Krijgsman in Muiden en Leeuwenveld in Weesp, liggen alle onder de rook van de nieuwe centrale. Dit zullen alle dichtbevolkte en kinderrijke buurten worden. Volgens een snelgroeiende groep bezorgde burgers van Amsterdam, Diemen en IJburg is een biomassacentrale zoals gepland ‘voor het klimaat en het milieu op landelijk niveau’ de meest slechte, want zeer vervuilende, oplossing’.
De fijnstof zal namelijk niet enkel overlast geven naast de centrale, maar ook tot ver daarbuiten.

Het toenemende verzet maakt in ieder geval duidelijk dat dit niet alleen
een probleem is die de gemeente Amsterdam en Diemen aangaat, maar ook de bewoners van andere meestookcentrales en BMC’s in Nederland, zoals in Nijmegen, Pijnacker en Waddinxveen).
Kom meepraten op 29 maart as. samen met andere bewoners, wetenschappers en politici.

Sprekers o.a.;
Martijn Katan (hoogleraar, publiceerde in NRC over duurzaamheid), Jan den Ouden (deskundige bosbeheer en bosecologie verbonden aan universiteit Wageningen), Anne Knol (expert luchtkwaliteit, Milieudefensie), Johan Vollenbroek (verbonden aan MOB, een NGO, deskundige biomassacentrales en afvalovens)

Organisatoren
Maaike Hillebrand (initiator petitie geen biomassacentrale/ bewoner Diemen)
geenbiomassacentrale@gmail.com
Jildert Huitema (bewoner Amsterdam IJburg)
Fenna Swart (bewoner IJburg, stadsdeelcommissielid Amsterdam-Oost/ fractie GroenLinks)

Deel dit bericht of deze pagina...