Jolina, Jurriaan, Marijn, leerlingen ALASCA
maart 17, 2021 Door Jikke Reiber Uit

Schoonmaakactie leerlingen ALASCA

Nieuwsbericht

Geschreven door: Abdullah, Jurriaan, Jolina en Marijn leerlingen van het ALASCSA

IJburg Schoon
IJburg is een mooi en nieuw eiland maar eigenlijk ligt er best veel vuil wij willen dat ijburg weer net zo mooi wordt als toen het gebouwd werd op 21 november 2002. Wij willen niet alleen de straten schoon houden omdat het dan mooier is zo is het ook een beter leefgebied voor dieren. IJburg Schoon is een organisatie die helpt IJburg schoon te maken. Wij helpen daar graag aan mee. 

Wie zijn wij?
Wij zijn Jurriaan, Jolina, Marijn en Abdullah en wij zitten in de eerste van de middelbare school ALASCA. We zijn een groepje voor service learning we wonen dicht bij elkaar dat is ook de reden waarom de docenten dit groepje hebben gekozen. Service learning is een vak op onze school en wij werken samen aan de eindopdracht. Iedereen moest een probleem selecteren dat in je buurt plaatsvindt en dat moet je dan proberen op te lossen. Wij hebben voor het probleem gekozen dat er veel vuil ligt op IJburg. Het afval is namelijk een erg groot probleem en niet alleen op IJburg. Het vervuilt de natuur en daardoor gaan veel dieren dood ze denken namelijk dat het eten is. Het komt ook in het water en dan eten vissen het. Wij eten die vissen ook dus uiteindelijk is het ook weer slecht voor ons.

Wat doen wij?
Wij helpen IJburg schoon met allemaal belangrijke taken. We hebben al een poster gemaakt, om te zorgen dat er minder afval op straat wordt gegooit. Dit nieuwsbericht is ook één van de dingen die we voor IJburg Schoon aan het maken zijn. We hebben vrijdag 03-05-2021 afval opgeruimd in het park. Ook zijn wij van plan om op 20 maart mee te doen aan de Landelijke Schoonmaakdag. We gaan ook posters ophangen die we zelf hebben ontworpen om te voorkomen dat mensen afval op de straat gooien. Op 20 maart de Landelijke Schoonmaakdag gaan wij zwerfafval oprapen. Die dag gaan we ook een voorlichtingsfilmpje maken zodat mensen weten wat de schade van straatafval voor het milieu maar ook dieren en mensen. 

Waarvoor doen wij dit?
Wij doen dit voor de natuur en voor het vak service learning. Voor dit vak moet je mee helpen aan een goed doel. Wij hebben dit gekozen, omdat we het allemaal niet kunnen vinden dat er zo veel afval op straat wordt gegooit. Doordat er zoveel afval op de straat wordt gegooid beland er ook veel afval op het water bijvoorbeeld op het water van een strandje. De dieren die leven in het water kunnen het afval aanzien als voedsel ook kunnen ze er in verstrikt raken. Wist u dat er in het water micro stukjes plastic zit. Vissen drinken dat water en zo zit dat ook in hun lijf alleen daar gaan ze nog niet zo snel dood aan. Alleen wij eten die vis ook en dat komt dan ook weer in ons lichaam. Dus als u het niet wilt veranderen voor de dieren doe het dan voor jezelf. Het straatafval is ook slecht voor het milieu, omdat het afval kan de bodem (De grond) vervuilen. Daardoor kunnen bomen niet goed groeien of is de grond onvruchtbaar dus kunnen de bomen al helemaal niet groeien. Afval verteerd heel langzaam dus het blijft er ook lang liggen op straat. Dat is de reden waarom wij er wat aan willen doen.

Hoeveel afval op straat?
Als we over straat lopen zien we altijd heel veel afval liggen. Soms is het gewoon een opengescheurde vuilniszak waar allemaal afval uit valt en wegwaait. Dat is heel slecht voor de dieren die hier wonen want die kunnen het dan zien als eten en dan eten ze het op en gaan ze dood. Anderen keren zijn het mensen die te lui zijn of geen zin hebben om hun afval even netjes in de prullenbak te gooien.

Waar is het meeste afval?
Er ligt ook vaak afval bij de parken, omdat daar minder prullenbakken zijn. Ook is dat een plek waar veel mensen komen. Dat is eigenlijk best verschillend maar meestal bij speeltuinen daar zitten vaak jongeren die hun afval niet in de prullenbakken weggooien. Ook zien we veel afval in bossen of in het water. In de bossen lopen veel mensen en zijn weinig prullenbakken. Alleen hoe komt het dan in het water? Nou al het afval dat op straat licht waait met de wind mee daardoor wordt dus niet alleen het land vervuilt maar ook het water.

Hoe kan je voorkomen dat er afval op straat komt?
Je kan mee doen aan de IJburg Schoon challenge en dan ga je afval ophalen voor de dieren en gewoon jezelf. Je kan ook het afval niet op de grond gooien, maar wachten tot er een prullenbak is waar je het in kan gooien. Het is maar een kleine moeite om je afval gewoon in de prullenbak te gooien en als wij het allemaal doen dan is dat al weer een groot verschil!

Zaterdag 20 maart
Zaterdag 20 maart is de Nationale Schoonmaakdag wij gaan daar ook aan mee doen zoals jullie al hebben gelezen. Wij verzamelen om 10.30 uur op de parkeerplaats bij AFC IJburg. Daar kun je dan ook afvalgrijpers lenen. Het zou heel fijn zijn als jullie dan ook mee helpen. Het hoeft niet op IJburg het kan ook gewoon in je eigen buurt. Verzamel wat vrienden en doe lekker mee!

Deel dit bericht of deze pagina...