september 17, 2020 Door admin Uit

Strand voorlopig kleiner dan gepland

Op 2 juli 2020 heeft het participatieteam Strandeiland een online zoom-sessie georganiseerd, waarin de gemeente Amsterdam het concept ontwerp voor het strand heeft gepresenteerd. In dit concept ontwerp zijn de populairste ideeën verwerkt. Deze ideeën moesten destijds nog worden getoetst op haalbaarheid op het gebied van veiligheid, technische inpassing en financiën. Dit is inmiddels gebeurd. Dat leidt tot een aangepast ontwerp waarover in oktober een meeting gehouden wordt.

Aangepast ontwerp strand 2021

Helaas is er een tegenvaller bij de aanleg van het strand 2021, waardoor in 2021 nog niet het hele strand in één keer in gebruik kan worden genomen. Uit onderzoek van de gemeente is gebleken dat het zand aan de noordzijde van het strand minder snel zakt dan vooraf werd gedacht. Het voldoende zakken van het zand (ook wel zetten genoemd) is noodzakelijk om wegen en voorzieningen op te bouwen. Omdat de grond nog te veel beweegt is het niet veilig om dit deel van het strand volgend jaar al in gebruik te nemen. Door deze tegenvaller heeft de gemeente de planning van diverse andere werkzaamheden (zoals het aanleggen van een zandberg op de toekomstige locatie van de sluis) moeten veranderen. Hierdoor is er onvoldoende budget om het volledige ontwerp te kunnen realiseren.

Hoe verder?

De gemeente werkt nu aan een aangepast ontwerp voor strand 2021. Dit aangepaste ontwerp wordt in september 2020 afgemaakt. De gemeente presenteert dit ontwerp in oktober graag opnieuw aan in een zoom-meeting aan bewoners en betrokkenen. De uitnodiging hiervoor volgt nog.

Het nieuwe strand wordt nu in twee stappen (2021 en 2022) uitgevoerd. Strand 2021 wordt iets groter dan het huidige strand en ligt ongeveer op dezelfde locatie. Dit deel van het strand krijgt al meer kwaliteit en een betere uitstraling en wordt in de komende winter opnieuw ingericht. Een deel van de ideeën uit de participatie kan hier in 2021 al worden gerealiseerd. Als alles goed gaat wordt in het strandseizoen van 2022 het volledige strand in gebruik genomen en wordt de nieuwe inrichting afgemaakt.

Wat komt terug uit de participatie?

Enkele ideeën die in deze participatie zijn opgehaald, probeert de gemeente in 2021 al uit te voeren. Zo willen de gemeente een relax/hangmatten gebied maken en bekijken of er een (overdekte) ruimte gemaakt kan worden waar bewoners zelf activiteiten kunnen organiseren.

Voor 2022 zoeken we dan naar ruimte voor een hondenstrand en maken we op een nog aan te leggen zandberg een openlucht podium voor voorstellingen.

Het duikplateau kan helaas niet gemaakt worden. Dat plateau zou buiten het officiële zwemwater (de gele ballenlijn) moeten komen en dat is zonder zwemtoezicht niet veilig.

Voor contact met het participatieteam Strandeiland: hallostrandeiland@gmail.com

Deel dit bericht of deze pagina...