Archief

WELKOM op de website van Natuurlijk IJburg. Samen maken we de stad. Wij dragen ook bij middels onze groene, sociale en duurzame projecten. Doe je ook mee !? natuurlijkijburg@gmail.com of bel 06 – 129 27 811

Door Corona was het een tijdje stil. Ondertussen hebben we de website wat opgefrist!.

28 april 2020: Collectieve inkoopactie zonnepanelen voor particulieren verlengd! Kijk hier naar een kakelvers filmpje.

 

15 februari 2020: We starten met een groepje om een voedselbosje te gaan maken op IJburg. Wil je ook meedoen? Neem contact op!

Wat  is een voedselbosje? Lees meer in Trouw, een artikel van Rob Buiter over een voedselbosje bij Tolhuistuin:

https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/tussen-baksteen-en-beton-een-duurzaam-voedselbosje-verbouwen~b6783448/

5 januari 2020: Nieuwjaarsborrel bij Lolaland samen met de Zuiderzeevis!

Een dertigtal IJburgers besloot om samen het strand op te ruimen en lekker met elkaar te proosten op het nieuwe jaar.

18 december 2019: Kerstborrel bij Repaircafé in SET. 17.00 – 19.00 IEDEREEN WELKOM!

13 december 2019: IJburg Schoon goed zichtbaar langs de IJburglaan!

 

15 november 2019: Zuiderlicht legt zonnepanelen op Laterna Magica! Iedereen kan meedoen.

9 november 2019: Duurzame fietstocht over IJburg. We fietsen langs de woningen van de 3 IJburgse energiecommissarissen, VvE blok 35 van Marinus, een eengezins-rijtjeswoning uit 2003 in de Zwanebloemlaan en een zelfbouwkavel dat bijna energie-neutraal is op Steigereiland-Zuid. De diversiteit in de gebouwen sprak mensen aan. Een stel uit Leiden was zeer geinteresseerd in de eco-woning van René Dalmeijer, bewoners van het IJburgse blok 5 waren nieuwsgierig naar de duurzame maatregelen van de VvE van Marinus en iedereen haalde weer even de kennis op hoe je met bewonersgedrag een lage energierekening kunt hebben (bij Linda thuis). Wij doen volgend jaar zeker weer mee!Deze fietstocht wordt georganiseerd in het kader van de Nationale Duurzame Huizenroute waar ook 02025 Amsterdam koploper schone energie aan meedoet. De fietsroute wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam.

De meest Verenigde Straten van Amsterdam in 2019

Marinus neemt een mooie bedrag mee terug naar IJburg

9 november 2019: Natuurlijk IJburg is (volgens een jury) één van de vijf meest verenigde straten van Amsterdam (gekozen uit 53 inzendingen). Wij zijn natuurlijk enorm blij met alles dat op IJburg gebeurt waar wij inderdaad een flink steentje aan bijdragen, maar weten ook dat IJburg en Amsterdam de leukste plekken op aarde zijn als nóg meer mensen mee gaan doen. Daarom zijn we ook zo blij met het Ma.ak020-akoord dat we in Amsterdam onderling en met het stadsbestuur afsluiten. 

9 november 2019: Ook Natuurlijk IJburg onderschrijft het Ma.ak-akkoord: Zaterdag 9 november werd het Maatschappelijk Akkoord van Ma.ak020 gepresenteerd en ondertekend door o.a. wethouder Groot Wassink. Een belangrijke mijlpaal voor samenwerking en cocreatie in de stad. Het is een akkoord met afspraken en acties opgesteld met hulp van honderden Amsterdammers. Van maatschappelijke initiatiefnemers, stadmakers, politiek en gemeente tot bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties. Dit akkoord versterkt en moedigt het (mede)eigenaarschap en zeggenschap van Amsterdammers aan bij de ontwikkelingen in hun buurt.

Doel van Ma.ak020: Amsterdammers beter in staat stellen samen een inclusieve, gezonde, eerlijke en innovatieve stad te maken. In het akkoord staan afspraken die het eigenaarschap en zeggenschap van Amsterdammers verder verstevigen.

1 november 2019: Tex gaat vrolijk door met naailessen. Iedereen welkom!

 

26 oktober 2019: 24 uur Oost, óók bij Lolaland op IJburg.

Met onder meer:

  • 12:00-17:00 –Kunst op IJburg (doorlopend)
    Ga met de mensen van Kunst op IJburg in gesprek over kunst in de openbare ruimte.
  • 13:30 –Filmpremière: IJburg te gast in de natuur
    In een korte film van ongeveer 10 minuten is mooi in beeld gebracht hoe ecologie en stedelijke ontwikkeling samen gaan op IJburg. Tijdens 24H Oost vindt de première plaats. Film IJburg te gast in de natuur: vanaf 13.30 uur wordt de film een aantal keer vertoond.

Kijk hier voor het volledige programma

10 oktober 2019: Samen met de gemeente organiseerden we op 10 oktober een workshop over openbare ruimte in de jongerenhuisvesting van SET. Wat werkt en wat niet? Om van te leren voor Strandeiland. 

3 oktober 2019 Kick off Strandeiland

IEDEREEN kan een bijdrage leveren aan STRANDEILAND. ALLE bijdragen worden geanalyseerd en gecategoriseerd en onder de aandacht gebracht bij de gemeente en anderen.

Ga nú naar www.hallostrandeiland.nl en draag bij! Voel je nu al Thuis op Strandeiland!

 

4 en 5 oktober 2019: minicursus Trekvogels IJburg

Het is de tijd van de vogeltrek. Grote groepen trekken in de herfst van noord naar zuid. Bij IJburg zijn ze goed te zien. Ze worden gestuwd langs de dijk van Zuidelijk Flevoland en steken daar massaal het IJmeer over. Er trekken ook vogels over die je de rest van het jaar zelden in de stad zult zien. Hoe herken je vogels wanneer ze in groten getale overvliegen? En wat is het geheim achter de vogeltrek?

De KNNV Amsterdam organiseert een minicursus Trekvogels onder leiding van vogelexpert Evert Pellenkoft, bestaande uit een presentatie en twee excursies.

Excursie 1 – met de fiets: vrijdag 4 oktober 18.00 uur. Verzamelen bij de Nesciobrug, oprit IJburgse zijde.

Presentatie: vrijdag 4 oktober 19.30 uur (aansluitend op de excursie) tot ± 22.00 uur in de Flexbieb IJburg, Talbotstraat 46 (aan het Ed Pelsterpark).

Excursie 2: zaterdag 5 oktober 7.00 uur tot uiterlijk 10.00 uur. Verzamelen bij de vogeltelpost. Nadere informatie op de presentatie.

Gratis bij aangaan lidmaatschap KNNV, ook heb je dan recht op deelname aan nog twee gratis minicursussen. Voor niet-leden is de bijdrage € 15,-. Aanmelden via cursus@amsterdam.knnv.nl Meer info? www.knnv.nl/amsterdam

 

 

21 september 2019: De afval-etende vis van IJburg is gepresenteerd op World Cleanup Day! Stadsdeelvoorzitter Maarten Poorter mocht de eerste zak afval in de bek van de vis gooien. Daarna ging Zeilschool IJburg met de vis en met boten het water op om IJburg flink schoon te maken! Wil je dat de vis een keer bij jou langs komt? Laat het ons weten! Lees hier meer.

21 september 2019: feest op Set!

19 september 2019: Zo’n 30 mensen aanwezig op onze VvE-avond in het Blauwe Huis. 

Ervaren VvE-bestuurder Marinus Knulst van Blok 35 neemt iedereen vol enthousiasme mee, in de wondere wereld van de VvE’s en hoe je deze kan verduurzamen. Door samenwerking met de gemeente was deze avond kosteloos te bezoeken.

Kijk hier voor meer informatie. Ook voor de Power Point Presentatie van de Zonne-adviseurs.

Plek: Blauwe Huis, Willy Mullenskade 13. 

13 september 2019: We zijn aanwezig op basisschool De Zuiderzee voor een gastles in groep 8 over duurzaamheid. We kijken uit naar de presentatie van het beste idee van de Zuiderzee, waarmee de leerlingen hun thema afsluiten! 

4 september 2019: Energiecommissaris wijkcode 1087 Linda Vosjan onderzoekt hoe groen gas uit het riool voor IJburg een rol zou kunnen spelen. Ze ging mee op excursie naar de vergister in Heerenveen

10 juli 2019: Geld voor de vis is binnen, maar de crowdfunding liep nog iets langer door om ook geld in te zamelen voor een activiteitsprogramma rond de vis. 

Zuiderzee-vis in wording

 
Breeze Amsterdam zal de vis gaan hosten op hun terras voordat onze Zuiderzee-Vis afval zal gaan eten. 21 september zal de vis officieel worden geïntroduceerd en de wijk ingaan. Dit momentum aan de haven zal een feestelijke tintje krijgen, inclusief een loterij. 

26 juni 2019: Workshop Architectuur: 15 IJburgers van diverse achtergronden kregen de gelegenheid hun mening te geven over architectuur in relatie tot Strandeiland. Wil je meedoen aan het volgende gesprek met de stedenbouwkundigen van Strandeiland die zal gaan over openbare ruimte? Mail natuurlijkijburg@gmail.com

Workshop architectuur in CocasaHUB in de Lumierestraat

20 juni 2019: Presentatie Amsterdams Klimaat Akoord. Natuurlijk IJburg is erbij.

14 juni 2019: De borden van IJburg Schoon zijn geplaatst! Kijk hier op de facebookpagina van IJburg Schoon hoe mooi dat eruit ziet. 

5 juni 2019: Er komt een vis naar IJburg!

Er komt een vis naar Een afvaletende vis om precies te zijn. Om onze mooie buurt schoon te houden & iedereen hiervoor te motiveren. Help je mee onze eigen Zuiderzeevis mogelijk te maken?

26 mei 2019: Feestelijke opening Boerderij op IJburg. Natuurlijk IJburg is erbij!

16 mei 2019: KlimaatACTIES aan het IJ, inloop 19.30, start 20.00 IJburg College 1, Pampuslaan 1.

Natuur, klimaat, biodiversiteit, afval, plastic, kleding, spulletjes, compost, recycelen, energie, eten, vlees, auto rijden, lucht, zuurstof, CO2, vliegen…

Hoe, wat, wanneer, wie en vooral waarom? Wat zijn de ACTIES.

Mensen zijn goed in praten, goed in dingen verzinnen én vervolgens DOEN. Een kleurrijk pallet aan initiatiefnemers die op IJburg wonen en werken, laat deze avond zien wat er allemaal mogelijk is en waar IEDEREEN nu al

Presentatie is in handen van niemand minder dan IJburger Elske Rollema.

Kijk naar haar verwarmende klimaatgesprekken op het winkelcentrum:  

 

24 april 2019: Voorlichtingsbijeenkomst recreatie en buitensportvoorzieningen vallen buiten de boot in het ontwerp van IJburg-Zeeburgereiland, van 20.00 tot 22.00 in Theater Vrijburcht. Lees hier het rapport: Definitief rapport Recreatie en Sport IJburg & Zeeburgereiland 20190409.

In het hele gebied – van Sluisbuurt tot de Diemervijfhoek – ontbreekt een wijkoverstijgend ontwerp voor voorzieningen die voor iedereen nodig zijn om aangenaam en gezond te kunnen leven. Voldoende ruimte voor velden en groene stroken voor sporters, wandelaars, dierenliefhebbers en spelende kinderen moet in samenhang worden vastgelegd. Dit gebeurt momenteel echter niet met als gevolg gebrek aan ruimte om gezond te leven waardoor er spanningen tussen groepen en individuen ontstaan. Dat willen we oplossen en voorkomen. Daarover gaat het rapport ‘Recreatie- en Buitensportvoorzieningen op IJburg en Zeeburgereiland’, dat door Marinus Knulst van NIJ aan de bestuurscommissie van stadsdeel Amsterdam-Oost en aan de Centrale Stad is aangeboden en op deze avond zal worden toegelicht.

Johan Vlug, stedenbouwkundige en landschapsarchitect, gaf presentatie en uitleg over het rapport en waarom er belangengroepen voor nodig zijn om dit voor elkaar te krijgen.

11 april 2019: De 3 IJburgse energiecommissarissen waren aanwezig bij het 02025-energie-ontbijt waarbij wethouder duurzaamheid Marieke van Doorninck ook was, evenals de 7 procesmanagers van de stadsdelen die input ophalen voor het Amsterdamse Klimaatakoord (dat 20 juni gelanceerd wordt). De procesmanager voor ons Stadsdeel is Pieter Klapwijk was er ook, hij is te bereiken via:

    p.klapwijk@amsterdam.nl Procesmanager Oost

30 maart 2019: Groencafé. Met zadenruilbeurs en gratis compost van ingezameld Groente-, Fruit- en Eetafval. 11.00 – 14.00 op SET. Tussen 12.30 en 14.00 geeft de gemeente gratis compost weg.

29 maart 2019: Avond over biomassa bij Lolaland. Lees hier verder.

(Rene Dalmeijer van Natuurlijk IJburg en energiecommissaris van wijkcode 1086 wordt geïnterviewd door Een Vandaag)

(De uitpuilende zaal in Lolaland)

28 maart 2019: Honden maken IJburg schoon; leuk artikel op Oost-online.

25 maart 2019: Lees hier alles over de hulp die de Gemeente Amsterdam biedt bij duurzaamheid in 2019:  Nieuw aanbod duurzame adviezen, diensten, subsidies en lening…

16 maart 2019: Burendag. Klussen en film op SET

16 maart 2019: Een aantal van onze deelnemers staan op de Strandmarkt van Lolaland (Haas&Popi-Strandmarkt).

13 maart 2019: Ook op IJburg wonen bijen: onze nieuwsbrief is weer uit

10 maart 2019: Klimaatmars in Amsterdam. Wij zijn er bij!

Nationaal Energiecommissaris Ruud Koornstra sprak ons bij aanvang toe: 

4 maart 2019: Bewonersavond in Lolaland van Nuon over biomassa: het verstoken van hout in de Diemercentrale ten behoeve van onze warmte. Wij zijn uiterst kritisch! De aarde heeft alleen maar méér bomen nodig!

26 februari 2019: Vergadering bestuurscommissie in Vrijburcht.

Dinsdagavond 26 februari kwam de bestuurscommissie bijeen in Vrijburcht. Veel IJburgers kwamen meepraten en luisteren naar onderwerpen als natuurlijke oevers, de biomassacentrale van Nuon en het Diemerpark. 

 

25 februari 2019: Het is de week van de VvE!

Woon je in woning die is aangesloten bij een Vereniging van Eigenaren, dit is JOUW week om met jouw woning en woonomgeving meer te doen! Natuurlijk IJburg enthousiasmeert VvE’s te verduurzamen. We werken daarbij samen met de zonne-adviseurs, die al veel Amsterdamse VvE’s geholpen hebben. Wist je dat je in slechts 5 stappen een zonnedak kan realiseren?

Stap 1: vind medestanders en maak een groepje! Ga naar onze speciale VvE-pagina.

Frank Boon en Judith Roodenrijs van de Zonne-adviseurs.

14 februari 2019: Eerste I Love IJburg avond in de Flexbieb

Kom ook uit voor je liefde voor IJburg en kom naar de eerste I love IJburg-avond in de Flexbieb. Van 20.00 tot 22.00.

Op de agenda stond: Soep op de Stoep (Jikke), Textielwerkplaats op Lolaland (Jolanda), IJburg Schoon (Jerry), Zonnedaken voor VvE’s (Linda), Energiespreekuur (Peter Hoogendijk) Kunst in de Openbare Ruimte (Marinus), Groencafé in SET (Jeske), Verbetering Platform Hallo IJburg (Michel) en Elektrische deelauto’s (Marinus).

 

21 januari 2019: Mooi artikel in het IJburger Nieuws over de ontwikkeling van SET, met onder meer Mireille de Ruiter en Jeske Rutgers.

21 januari 2019: Plannen voor Strandeiland nader bekeken

Wij vinden het belangrijk dat IJburgers en anderen makkelijker betrokken raken bij de ontwikkeling van onze buurt. Daarom organiseren we op 21 januari een avond in de Flexbieb waar we de Plannen voor Strandeiland samen nader gaan bekijken aan de hand van de visie van Natuurlijk IJburg en de visie van de Vrienden van het Diemerpark.

De officiële inspraakperiode van de gemeente op het zogenoemde Stedebouwkundig plan loopt op dit moment nog en letterlijk IEDEREEN kan nog een zienswijze indienen. Een zienswijze is een mooi woord voor commentaar, een advies, een opmerking. De gemeente is verplicht die tot zich te nemen. Sommige zienswijzen hebben effect, andere minder.

Niet alleen wij willen betrokkenheid van meer IJburgers, ook de gemeente juicht dat toe.

Wil je meer betrokken zijn bij de plannen voor Strandeiland kom dan naar de Flexbieb, op maandag 21 januari om 20.00 uur. 

10 januari 2019: Viering van 5 jaar Zuiderlicht.

In de zaal van Jungle Amsterdam hebben we het 5-jarig bestaan van Zuiderlicht gevierd. Zuiderlicht heeft in 2018 zonnedaken gelegd op de basisscholen de Zuiderzee en het Podium. Hopelijk volgen in 2019 Poseidon, Archipel en de Willibrord.

15 december 2018: De jongeren die in SET wonen, zijn een gezellige Wereldwintermarkt aan het voorbereiden op 15 december aanstaande. Bij goed weer deels buiten, bij guur weer meer binnen. Gezellig versierd en verlicht, met muziek en winterverhalen uit allerlei landen, lekker eten en drinken en een weggeeftafel voor de spullen die nog mooi en goed zijn. Houd Hallo IJburg in de gaten voor de laatste details en als je mee wilt helpen bij de organisatie mail dan naar activiteiten@set-ijburg.nl

 14 december 2018: En de winnaar is….

De IJburg Schoon winnaar is Lee van de Poseidon met een prachtig ontwerp waar zelfs Dick Bruna jaloers op zou zijn. De prijs is een levensgrote uitvoering op Steigerdoek bij de West-entree van IJburg:

14 december 2018: bekendmaking borden tegen zwerfafval

De afgelopen weken hebben leerlingen van het IJburg College les gegeven op de basisscholen over (zwerf)afval. De leerlingen gebruikten veel verschillende lesmethoden zoals video’s, een pubquiz, het werken met een zelfgemaakte documentaire tot diepgaande kennisoverdracht. Daarna zijn de basisschoolleerlingen begonnen met het ontwerpen van straatborden die het veroorzaken van zwerfafval ontmoedigen, zoals bovenstaand ontwerp. De winnende ontwerpen worden op straat geplaatst. De eerste voorlopige designs zijn al binnen! Het wordt super spannend als de jury op 14 december de winnende ontwerpen bekend maakt, tijdens een feestelijke bijeenkomst op het IJburg College 1. Wil je daar bij zijn? Mail even natuurlijkijburg@gmail.com. Wil je meebepalen welke borden worden uitgevoerd, stem dan via www.halloijburg.nl/ijburgschoon.

13 december 2018: IJburg heeft vanaf vandaag drie energiecommissarissen! Hun doel is om van IJburg een koploper schone energie te maken.

Van links naar rechts: Marinus Knulst voor wijkcode 1088 (Centrumeiland en Strandeiland), Linda Vosjan voor 1087 (Haveneiland en de Rieteilanden) en Rene Dalmeijer 1086 (de Steigereilanden). Kijk hier naar het filmpje over de benoeming. 

7 december 2018: NU in de verkoop via Natuurlijk IJburg: De Niebla waterbesparende douchekop! Om Amsterdam en IJburg in het bijzonder op 100% schone energie te krijgen, zullen we bijvoorbeeld met zonnepanelen veel schone energie moeten gaan opwekken. Ook zullen we energie moeten besparen. Dat kan bijvoorbeeld heel makkelijk met de NIEBLA Douchekop. Als je kiest voor de Methven Kiri Satinjet handdouche (hieronder afgebeeld) dan gebruik je slechts 5 liter water per minuut en geniet je toch van een fijne warme ontspannende douchebeurt. In veel gevallen gebruikt deze douchekop de helft minder water dan een “gewone” douchekop.

 

Via Natuurlijk IJburg is deze douchekop met 10 euro korting te verkrijgen, voor 49,95 euro ipv 59,95. Mail natuurlijkijburg@gmail.com.

7 december 2018: Laatste dag om te stemmen op de ontwerpen van de straatborden tegen zwerfval. Ga naar Hallo IJburg.

1 en 2 december 2018: Deelnemers van de winkel Kooplokaal CSIJ doen mee aan de opening van Lolaland (het voormalige Blijburg). Sla je slag met originele sint en kerstcadeaus! En textielwerkplaats TEX is er ook, neem een weessok mee (een sok waar je er nog maar 1 van hebt).

30 november 2018: Laatste dag om te stemmen op de Gebiedsplannen 2019 via www.halloijburg.nl.

6 november 2018: Leerlingen van het IJburg College starten met het geven van lessen op basisscholen over (zwerf)afval. Op de foto zie je een les op basisschool Olympus.

18 oktober 2018:  IJburger Hugo Bausch heeft het prachtige stripboek Windkapers gemaakt dat niet mag ontbreken in de zak van Sinterklaas of onder de kerstboom! Leuk voor iedereen tussen de 7 en 99 jaar.

Het is een tijdje verder dan nu en alle energie wordt opgewekt door windmolens en zonneparken. Maar als plotseling de wind gaat liggen en een grote wolk Europa binnendrijft, staat alles in een keer stil. Wat nu? Mensen vallen al heel snel weer terug op vervuilende energie zoals steenkool. En wat hebben die nieuwe snoepjes er toch mee te maken? Onze vier vrienden gaan op onderzoek uit om het geheim van de verdwenen wind te achterhalen…

Dit boek bevat een compleet stripverhaal, met daarnaast een aantal doe- en speelpagina’s met rebussen, raadsels en cijferplaatjes. Houd je smartphone bij de hand, en zorg dat je er een QR-reader op hebt. Want via allerlei codes kom je van alles aan de weet. En als bonus heb je toegang tot extra verhalen online!

Windkapers is bij Hugo zelf te bestellen via zijn website. Als je het bij hem in de Maria Austriastraat ophaalt, scheelt dat 2,45 verzendkosten.

Hugo heeft in Windkapers veel echte mensen omgetoverd tot stripfiguur. Wil jij in zijn volgende boek Sail 2020 voorkomen? Kijk dan hier.

10 oktober 2018; IJburgse scholen rapen het afvalprobleem op!

Eerder dit jaar hebben de werkgroep ‘IJburg Schoon’ en het IJburg College de handen ineen geslagen om onze wijk schoner te krijgen. Als resultaat daarvan kunnen we vandaag – op de 10e Dag van de Duurzaamheid – aankondigen dat het merendeel van de scholen op IJburg aan de slag zal gaan met de afvalproblematiek!

Begin dit schooljaar is het IJburg College gestart met een project rondom circulariteit. Hierbij verdiepen leerlingen van verschillende schooljaren zich in de afvalproblematiek en werken ze aan duurzame oplossingen. Wat de scholieren hebben ontdekt en geleerd zal na de herfstvakantie in gastlessen worden overgedragen aan leerlingen van de meeste basisscholen op IJburg.

De gastlessen worden afgesloten met de vraag hoe een straatbord eruit ziet om mensen op de juiste manier met afval om te laten gaan. Het einde van de les is namelijk het begin van een ontwerpwedstrijd tussen de IJburgse basisscholen. Bedoeld om alle bewoners van IJburg te motiveren hun wijk schoon te houden. De gemeente ondersteunt het project, onder meer door de borden met de creatieve uitingen te plaatsen. Lees hier verder.

10 oktober 2018: Landelijk Dag van de Duurzaamheid. Cocasa organiseerde uitleg bij wormenhotels. Natuurlijk IJburg deed ook mee met de openstelling van Blok 35. Kijk hier naar het filmpje dat IJburgTV hiervan maakte.  Blok 35 op IJburg (met het Blauwe Huis in het midden en het politiebureau aan de IJburglaan) is al jaren een koploper duurzaamheid. Op de tiende dag van de Duurzaamheid organiseerde het blok een open dag en kon iedereen inspiratie op doen hoe je een VvE verduurzaamt. 

22 september 2018: Cursus Strobalenbouw op de Boerderij. 

17 september 2018: Start leggen van de zonnepanelen op basisschool de Zuiderzee.

10 september 2018: Marinus en Linda vertellen enthousiast over duurzame energie op een bewonersavond in Zuidoost.

6 september 2018: SET organiseert vanaf 20.30 uur een open avond voor alle bewoners van IJburg en andere geïnteresseerden. Met de vertoning een film over IJburg. IJburgTV maakte een verslag van de avond.

4 september 2018: Voor een Speeddate wordt gezocht naar Taalmaatjes voor statushouders!

30 augustus 2018: De gemeente organiseert een feestje ter gelegenheid van het landmaken van Strandeiland. Iedereen heeft er zin in. Wij broeden op mogelijkheden voor meer gezamenlijk optrekken met elkaar. Het is immers “ons” IJburg en “ons” Amsterdam dat uitgebreid wordt.

27 augustus 2018: Clean2Antarctica vertrekt richting de Zuidpool. Zo trots dat we 3 maanden geleden Liesbeth en Edwin nog te gast hadden op het IJburg College!

1 augustus 2018: Rederij Navigo van Imre biedt een gratis overtocht aan naar Pampus, op 14 augustus. Een verbindingscadeau tussen “oude” IJburgers en nieuwe die in SET wonen (voormalige kavel 13A)

1 augustus 2018: We verheugen ons enorm op het concert dat IJburg krijgt van het Grachtenfestival op zondagmiddag 12 augustus, op het Joris Ivensplein.

13 juli 2018: De eerste plantjes staan in de moestuinbakken op voormalig kavel 13A. Heb je ze al bewonderd? Doe je mee om samen met buurt en bewoners van Set de moestuinbakken te gaan beheren? Aanmelden kan op groen@set-ijburg.nl

17 juli 2018 Op uitnodiging van Frans van Vliet hield Lieneke Koornstra tijdens de vergadering van de stadsdeelcommissie een pitch om de aanpak van zwerfafval een plek te geven in de Gebiedsagenda 2019 tot en met 2022.

10 juli 2018 Bespreking op het IJburg College met vertegenwoordigers vanuit diverse IJburgse scholen, de Gemeente Amsterdam en de werkgroep IJburg Schoon. Ook Dirk Groot, zwerfinitiator, was hierbij present. Het gesprek vormde een goede basis om de afvalproblematiek op IJburg vast te pakken met jongeren in de hoofdrol. 

6 juli 2018: Het zonnedak van 130 panelen op basisschool het Podium wordt gelegd!

27 juni 2018: HET REPAIRCAFE ZIT NU IEDERE WOENSDAG IN SET VAN 17.00 TOT 19.00. Dank aan de Flexbieb voor anderhalf jaar hosten van het Repaircafe IJburg.

2 juni 2018: Er komt een weggeefmarkt op kavel 13A / SET-IJburg: 2 juni van 12.00 tot 17.00. Zie de flyer en de site van SET voor meer info

29 mei 2018: Speciale editie van het RepairCafé op lokatie. Samen met het Maaklab van de Neptunus Basisschool organiseren we een Repair-sessie OP de school, voor de leerlingen en hun ouders. Van 14.00 tot 15.00 op 29 mei.

28 mei 2018: Onze secretaris René Dalmeijer vertelt over bouwen met strobalen bij de Boerderij op IJburg. Hoe werkt dat? En wat is er zo goed aan strobalen-bouw?

IJburger Ruben van de Meer eerste mede-eiser klimaatzaak tegen Shell

3 april 2018: Zojuist is bekend geworden dat ook de helden van Clean 2 Antarctica aanwezig zullen zijn op het event van 24 mei (14.00 tot 16.00) op het IJburg College 2. Dit project draait om plastic zwerfafval, duurzame energie en een sportieve heldendaad. Van plastic afval is met een 3D-printer een voertuig geprint, dat aangedreven door zonne-energie in december 2018 naar de geografische pool van Antarctica zal rijden: een echte heldendaad. Wil je ook komen op het event van 24 mei van 14.00 tot 16.00? Geef je even op via natuurlijkijburg@gmail.com. Je bent dan ook getuige van het te water laten van de zonne-boot van het IJburg College en je kan horen hoe de studenten van de TU Delft met de Nuna de race met hun zonne-auto dwars door Australië hebben gewonnen!

27 maart 2018: Een paar keer per jaar komen we met z’n allen samen. René houdt hier het boek DrawDown omhoog dat we allemaal van hem moeten lezen (slik).

24 maart 2018: Voor de Landelijke Opschoondag riepen we IJburgers op om vooral de eigen omgeving schoon te maken. Als iedereen een klein stukje doet, dan houden we samen IJburg schoon en zien onze buren dat veel mensen een Schoon IJburg belangrijk vinden. Kees Lakerveld (Vrienden van de Diemerpark) zagen we bezig op zijn favoriete stek, met de vuilgrijper en al:

 
.

23 maart 2018:

Natuurlijk IJburg doet ook mee aan festival van We Make The.City Sámen maken we de stad.

https://vimeo.com/255018947
20 maart 2018: 71 jonge statushouders komen naar IJburg en zien hun toekomstige woonplek voor het eerst.

 

1 maart 2018: Onze energieprojecten worden beschreven in een interview op Zorgeloos Wonen van Installatiebedrijf Feenstra.

1 maart 2018:  Voor veel IJburgers blijft het een doorn in het oog, de troep die naast de containers wordt geplaatst op niet-afhaaldagen. Geregeld bereiken ons meldingen hierover, zowel in de Facebook-groep IJburg Schoon als via mails. Deze week maakte een oplettende IJburger ons attent op de troep die er dikwijls te vinden is op de hoek Kiekstraat/IJburglaan. Voilà de oplossingen: de gemeente moet vaker legen (ook voor het weekend) én meer containers te plaatsen voor (groot) kartonnage, bewoners moeten geen spullen ernaast zetten op niet afhaaldagen voor groot huisvuil én groot karton in stukken scheuren zodat het wél in de daarvoor bestemde containers past.

21 februari 2018: Op uitnodiging van de VVD werkte IJburg Schoon mee aan de promotie van hun verkiezingsbelofte voor een schone stad.
Marinus Knulst en Lieneke Koornstra lieten zich interviewen voor het promofilmpje:
 

20 februari 2018: Overhandiging handtekeningen van een dertigtal bewoners van Blok 34 over de hotspot (rommelige vuilcontainer) op de hoek IJburglaan/Lumierestraat. Door Lieneke Koornstra en Marinus Knulst van IJburg Schoon aan beleidsambtenaren Riny de Jonge en Joost Höveler en Rick Vermin van het Dagelijks Bestuur.

16 februari 2018: Mireille en Marinus zijn op bezoek geweest bij Rizairis Lacroes en Saskia Bosnie, onze evenknieën in Zuidoost, om kennis te maken. Zuidoost viert deze zomer haar 50 jarig bestaan en ligt ruim 35 jaar voor op IJburg. Beide wijken zijn hard op weg om gewone Amsterdamse woonwijken te worden. Op IJburg wordt het beeld bepaald door veel mensen die (nu nog) goed voor zich zelf kunnen zorgen. In Zuidoost speelt het omgekeerde. Beide beelden zijn niet helemaal zuiver. Op IJburg wonen ook mensen die achterop zijn geraakt en in Zuidoost gaan steeds meer mensen er echt op vooruit. In beide wijken spelen thema’s zoals de energietransitie, participatie en de nieuwe democratie. Beide bewegingen zijn daar op hun manier in meer of mindere mate mee bezig. IJburg en Zuidoost zijn verbonden via buslijn 66 en sinds kort ook via een fietsverbinding door het Diemerbos. Kinderen uit Zuidoost weten de Boerderij op IJburg al te vinden. Mogelijk kunnen we elkaar versterken en zullen we een beroep doen op elkaars kennis, kunde en netwerken. Om te beginnen hebben we afgesproken om in de loop van dit jaar minstens één gezamenlijke activiteit te organiseren, misschoen wel halverwege en dus ergens in Diemen.

15 februari 2018: De benodigde handtekeningen worden gezet voor het plaatsen van zonnedaken op de Zuiderzeeschool en het Podium!

2 februari 2018: Een groepje IJburgers bezoekt de Energiecentrale in Diemen. Wil je daar ook een keer een kijkje nemen? Mail dan naar stadswarmte@nuon.com. Bij genoeg aanmeldingen wordt een geschikte datum geprikt.

24 januari 2018: Het IJburger Nieuws besteedt aandacht aan Groen-moet-je-doen in de Ben van Meerendonkstraat en zonnepanelen bij Vve’s.

12 januari 2018: Adopteer een vuilcontainer. Kijk hier naar een reportage van IJburg TV.

8 januari 2018: Lees hier onze Handout energiebesparen 2017. De tips zijn afkomstig van Energieke (IJ)burgers die aanwezig waren op ons event op 17 november op Blijburg.

5 januari 2018: Lieneke Koornstra heeft jaren voor de IJopener geschreven. Ze maakte onder mee een serie over de Vogels van Amsterdam-Oost. Hier terug te lezen op Oost-online.

14 december: Natuurlijk IJburg NET-NIET IJburger van het Jaar 2017.

We waren genomineerd voor IJburger van het Jaar 2017 en haalden het NET-NIET.

23 februari 2017; reportage van Elske van IJburg TV over ons Repair Café.

28 januari 2017: Met ruim 70 gasten vierden we het nieuwe jaar met een energieke fietstocht over IJburg. Kijk en lees verder op onze pagina Energieke (IJ)burgers.

26 januari 2017: Marinus en Linda hebben meegedaan aan de Werkplaats Maak de Buurt over het belang van buurtinitiatieven en de rol die zij spelen in onze democratie. Minister Plasterk was ook geïnteresseerd. Lees hier het Eindverslag werkconferentie De Werkplaats MaakdeBuurt 19 december 2016 Almere

25 januari 2017: persbericht Persbericht voor website van de duurzame tour over IJburg uitgestuurd.

16 december 2016: inschrijving gratis Duurzame Tour over IJburg is gestart! Iedereen welkom. Schrijf je in via de link! Fiets meenemen, voor hapjes en drankjes wordt gezorgd.

8 december 2016: uitreiking van duurzaamheidsprijzen aan leraren IJburg College

7 december 2016: dakinspectie op IJburg College 2 waar in het voorjaar van 2017 ruim 700 panelen gelegd worden.

30 november 2016: onze winkel CSIJ verlaat het pand aan het Joris Ivensplein 8. Het is verhuurd aan een ijzerwinkel.

We weten nog niet wat onze volgende plek zal worden, maar we vertrouwen erop dat we iets gaan vinden. We hebben onze waarde echt wel aangetoond de afgelopen 2 jaar 🙂

15 november 2016: SDE subsidie is toegekend voor ruim 700 panelen op het IJburg College 2 op Zeeburgereiland!!!

1 november 2016: Blok 35 op IJburg heeft al ledverlichting en vele zonnepanelen. In het najaar van 2016 worden er nóg meer duurzame maatregelen genomen. Reden voor inwoners van Kattenburg om te komen kijken. Ook behoefte aan “tips and tricks”? Neem contact met ons op!

natuurlijkijburg@gmail.com of bel: 06 129 27 811

Deel dit bericht of deze pagina...