Energieke (IJ)burgers

17 november 2017 organiseren we samen met Nuon op Blijburg het tweede event voor Energieke IJburgers. Daarmee laten we zien dat in ieder blok op IJburg energieke IJburgers wonen die onze buurt verduurzamen. Het programma maakt deel uit van www.02025.nl dat Amsterdam in 7 jaar tijd op 100% duurzame energie brengt en het programma van de Nationale Energiecommissie voor een schone, veilige en eerlijke energiehuishouding voor Nederland in 2030.

Programma: 14.30 Inloop in de kapel van Blijburg (links naast het hoofdgebouw).

15.00 Welkom door Natuurlijk IJburg; Marinus Knulst en Linda Vosjan

15.15 De stand van het land door Nationaal Energiecommissaris Ruud Koornstra.

15.45 Visie op verdere verduurzaming van Nuon door Alexander van Ofwegen, directeur Nuon-warmte.

16.15-16.30 koffie

16.30 In groepjes: wat doen IJburgers nú al en wat kunnen we nog meer doen?

17.00-18.00 Borrel

Aanmelden via natuurlijkijburg@gmail.com

Kijk hier naar Nationaal Energiecommissaris Ruud Koornstra in Nieuwsuur op 3 november 2017:

Op 28 januari 2017 vierde Natuurlijk IJburg het nieuwe jaar met de eerste duurzame inspiratietour over onze eilanden. Met ruim 70 gasten bezochten we vier duurzame plekken op IJburg om inspiratie op te doen over energie besparen. Ook duurzame energie, groendaken en duurzaam bouwen kwamen aan de orde.

We organiseerden deze tour in samenwerking met onze partner Nuon, de hofleverancier van warmte op IJburg, om samen mensen te inspireren duurzaam te leven. Lees hier het welkomstwoord van onze voorzitter Marinus Knulst; Welkomstwoord Duurzame Tour Marinus Knulst 28 januari.

Een paar reacties van deelnemers aan de tour: “Ik vond het vooral leuk om andere energieke ijburgers te ontmoeten.Vooral het huis op Steigereiland was leuk. Denk alleen dat er weinig nieuws was voor echt duurzame mensen. Wil het nu wel in onze VvE op de kaart gaan zetten.” “Ik zou wel eens in de Nuon centrale willen kijken. We zien dé centrale. We zien dé uitstoot.. maar mogen wel er ook een keertje in ?????” “De volgende keer wil ik graag alle huizen op IJburg zien die van de fossiele energie af zijn…” “Wij vonden het een boeiende middag. Goed georganiseerd. Wat je kunt bereiken door bewustwording! Prachtig.” “Ik vond het een leuke middag, alles was goed. Een mooie variatie van voorbeelden.”

En kijk hier naar het filmpje over de duurzame tour (filmpje: Linlin van Lonkhuyzen van Take5Media)

Fotoreportage duurzame tour 28 januari 2017 (foto’s: Martijn van den Dobbelsteen)

In de aanloop naar onze tour hielden we een enquête onder IJburgers. Daaruit bleek dat velen op zoek zijn naar tips om energie te besparen. Goed voor de portemonnee en het milieu. Lees hier het artikel in het IJburger Nieuws van eind oktober 2016 over de belangrijkste uitkomsten van deze enquête onder 100 IJburgers.

Diemer Centrale en IJburg logo-nuon

(foto Siebe Swart. De Nuon-centrale in Diemen en IJburg zijn buren)