02025 IJburg koploper schone energie

Amsterdam is in 2025 jarig.

De stad bestaat dan 750 jaar.

Dat gaan we vieren, door elkaar een schone stad cadeau te geven. Een stad die draait op schone energie. IJburg doet mee!

(Kijk op www.02025.nl voor activiteiten in de rest van de stad).

9 november 2019: Duurzame fietstocht over IJburg. We fietsen langs de woningen van de 3 IJburgse energiecommissarissen, VvE blok 35 van Marinus, een eengezins-rijtjeswoning uit 2003 in de Zwanebloemlaan en een zelfbouwkavel dat bijna energie-neutraal is op Steigereiland-Zuid. Deze fietstocht wordt georganiseerd in het kader van de Nationale Duurzame Huizenroute waar ook 02025 Amsterdam koploper schone energie aan meedoet. De fietsroute wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam en kunnen we daarom gratis aanbieden. Geef je op via natuurlijkijburg@gmail.com.

4 september 2019: Energiecommissaris wijkcode 1087 Linda Vosjan onderzoekt hoe groen gas uit het riool voor IJburg een rol zou kunnen spelen. Ze ging mee op excursie naar de vergister in Heerenveen.

29 maart 2019: Bezorgde bewoners bijeen in Lolaland rond biomassa in Diemen.

Linda Vosjan (energiecommissaris wijkcode 1087) geeft een kijk op biomassa met een brief aan de buren.

10 maart 2019: Ook wij waren met een groep aanwezig bij de historische Klimaatmars.

10 maart 2019: Nationaal Energiecommissaris Ruud Koornstra sprak ons bij aanvang toe:

4 maart 2019: Nuon bewonersavond in Lolaland over de voorgenomen bouw van een biomassacentrale in Diemen. Nuon Vattenfall vindt dat biomassa een verduurzaming is. Wij zijn uiterst kritisch, er is gebrek aan bomen op aarde en wij gaan minimaal 12 jaar lang bomen verbranden? Op 8 maart hebben de 3 energiecommissarissen van IJburg een gesprek hierover met Alexander van Ofwegen, directeur Nuon Warmte.

26 februari-1 maart: Week van de VvE. 5 tips voor het realiseren van een zonnedak op je VvE, kijk verder op onze VvE-pagina.

19 januari 2019: De energiecommissarissen van IJburg zijn op zoek naar geinteresseerde IJburgers om samen mee uit te zoeken hoe we “het oude” IJburg in de toekomst kunnen verwarmen. Onze stadsverwarmingsleverancier Nuon wil stoppen met het verbranden van aardgas en overstappen op het verbranden van hout. Wat vinden wij daarvan? Misschien kunnen we onszelf wel verwarmen via het oppervlaktewater en/of via groengas uit het riool? Wil je meedenken mail dan natuurlijkijburg@gmail.com

1 januari 2019: Om IJburg energieneutraal te maken, zullen we ook energie moeten besparen. Dat kan bijvoorbeeld heel makkelijk met de NIEBLA Douchekop. Als je kiest voor de Methven Kiri Satinjet handdouche (hieronder afgebeeld) dan gebruik je slechts 5 liter water per minuut en geniet je toch van een fijne warme ontspannende douchebeurt. In veel gevallen gebruikt deze douchekop de helft minder water water dan een “gewone” douchekop.

 

Via Natuurlijk IJburg is deze douchekop met 10 euro korting te verkrijgen, voor 49,00 euro ipv 59,00.

Mail natuurlijkijburg@gmail.com en kom de douchekop (zonder slang) ophalen in de Zwanebloemlaan!

13 december 2018: IJburg heeft sinds vandaag drie energiecommissarissen! Hun doel is om van IJburg een koploper schone energie te maken.

Van links naar rechts: Marinus Knulst voor wijkcode 1088 (Centrumeiland en Strandeiland), Linda Vosjan voor 1087 (Haveneiland en de Rieteilanden) en Rene Dalmeijer 1086 (de Steigereilanden). Dit is het filmpje over de benoeming:

13 december 2018Nationaal Energiecommissaris Ruud Koornstra zal op 13 december drie IJburgers tot lokaal energiecommissaris van hun buurt benoemen: René Dalmeijer voor Steigereiland Noord en Zuid, Linda Vosjan voor de rest van het “oude” IJburg en Marinus Knulst voor het toekomstige IJburg: Centrumeiland en Strandeiland. De drie energiecommissarissen spannen zich met Stichting Natuurlijk IJburg al jaren in voor een energiezuinig IJburg dat zoveel mogelijk op duurzame energie draait. Het drietal doet al langere tijd actief mee in de Amsterdamse duurzame energiecommunity 02025 en streeft naar een energieneutraal IJburg. Ruud Koornstra benoemt die dag vele Amsterdamse energiecommissarissen die allemaal aanspreekpunt en aanjager in hun buurt zijn. Wil je daarbij aanwezig zijn? Meld je dan aan voor het energieontbijt van 13 december via www.02025.nl: https://02025.nl/activiteit/32799/02025energieontbijt–114–installatie-amsterdamse-energiecommissarissen

mei/juni 2018: Dertig studenten communicatie van de HvA hebben de opdracht gekregen voor een bewustwordingscampagne voor IJburgers. Met 1 groepje blijven we in gesprek over uitvoering van hun plan.